Week van het Lege Gebouw 2016

Leave a comment
H-team / Onderwijs / Werk / Workshop
Eindpresentaties in de Energiecentrale aan de Hoogte Kadijk Amsterdam, decor voor de 4e Week van het Lege gebouw. Foto: Antonio Granata

De Week van het Lege Gebouw sluit per definitie aan op de maatschappelijke problematiek van leegstand. Dit jaar kwam daar nog een grote uitdaging bij: de energietransitie. Wat is er mooier dan die twee uitdagingen aan te gaan in een leegstaande elektriciteitscentrale?

Met de hulp van eigenaar Liander werd de wens werkelijkheid. Van 19 t/m 23 mei 2016 streken 45 studenten en ruim 20 docenten neer in de voormalige, rijksmonumentale energiecentrale van het Gemeentelijk Energiebedrijf aan de Hoogte Kadijk te Amsterdam. Het viel op hoe de groepsdynamiek per team verschilde en op welke verschillende abstractieniveaus er is gewerkt. Lector Frank Suurenbroek van de Hoogeschool van Amsterdam, initiatiefnemer en organisator van de 4e editie van de Week van het Lege gebouw, nam dat ook waar: ‘Er is veel vanuit het concept gedacht, met het effect dat de fysieke benadering van een pand, de concrete ingrepen die je wil gaan doen, enigszins achter zijn gebleven’.

Teun was vanuit het H-team betrokken bij de voorbereidingen, net als in de drie eerdere versies van de workshopweek. Hij nam deel aan de eindbeoordeling van de plannen. Jurylid Jeanine van Pinxteren, Bestuursvoorzitter Stadsdeel Centrum, sloot de eindpresentaties af met een oproep aan eigenaar Liander, ‘Dit gebouw moet beter begrepen worden, het staat er nu wel erg stoffig bij, zonde! Kunnen jullie daar niet iets aan doen? Rene Weij van Alliander zette die vraag direct om in een belofte. ‘Het kan inderdaad veel beter. Ik ga er energie in steken.’ Daarmee heeft de WvhLG 2016 daarmee niet alleen innovatieve ontwikkelstrategieën, kennis en heel veel mooie momenten, maar ook nog concrete toezeggingen opgeleverd.

Lees op Platform VOER twee artikelen die Maurits van Putten tijdens de workshop schreef: Nieuwe generatie aan zet voor échte transitie en Energiecentrale broeinest voor herbestemmingsideeën.

Op de website van de Week van het Lege Gebouw zijn de plannen van de studententeams, foto’s en diverse interviews te vinden.

Gevel energiecentrale Hoogte Kadijk Amsterdam, decor voor de 4e Week van het Lege gebouw. Foto: Antonio Granata

Gevel energiecentrale Hoogte Kadijk Amsterdam, decor voor de 4e Week van het Lege gebouw. Foto: Antonio Granata

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *