Over Teun

teun-in-a-bar-in-tokyoTeun van den Ende, oprichter van Werkplaats Erfgoed, schrijft, onderzoekt en voedt het (online) debat over de transformatie van stad en landschap.

Hij studeerde in 2008 als architect af aan de TU Delft en werkte naast zijn studie als rondleider in het Nederlands Architectuurinstituut (NAi, nu Het Nieuwe Instituut).

Van 2009 tot 2012 was hij als curator-in-opleiding bij het NAi waar hij werkte aan tentoonstellingen, publicaties en evenementen. Teun werkt sinds 2010 als projectleider voor het College van Rijksadviseurs (CRa), een adviescollege van het kabinet bestaand uit (landschaps-)architecten en stedebouwkundigen.

Teun werkt graag samen met deskundigen uit  werkvelden zoals cultuurhistorie, journalistiek, stedelijke economie, geografie, museologie en ontwerp. Een voorbeeld is het onderzoek ‘Patrimoine de l’avenir’, dat Teun samen met twee architectenbureaus opzette. Deze interdisciplinaire aanpak is een belangrijk kenmerk van Werkplaats Erfgoed (lees verder onder Visie).

Teun schrijft voor binnen- en buitenlandse media (zie ook Blog). Sinds 2019 is het redacteur van het Jaarboek Architectuur in Nederland. Ook geeft Teun regelmatig lezingen over erfgoed, herbestemming en architectuur aan hogescholen en universiteiten zoals de TU Delft, de Haagse Hogeschool en de Vrije Universiteit.

Vers Beton en Platform VOER

Schrijven staat centraal in Teun’s beroepspraktijk. Sinds 2017 schrijft hij over architectuur en stedelijke ontwikkeling voor Vers Beton – hét webmagazine voor de harddenkende Rotterdammer. Tot 2018 was Teun redacteur van het onafhankelijke online platform over erfgoed en ruimte Platform VOER. Deze plek voor opinie en debat richtte hij samen met erfgoeddeskundige Maria Lamslag op.