De Tuindorpparadox: opinie

Leave a comment
Architecture Institute Rotterdam / Blog

De Tuindorpparadox

Welke toekomst gaan tuindorpen in Nederlandse steden tegemoet? De kleine woningen uit de jaren ’10 en ’20 van de twintigste eeuw vormen voor veel woningcorporaties een complex vraagstuk: zijn ze een nieuwe investering waard?

Het Eindhovense Philipsdorp kreeg een stevige make-over terwijl pogingen tot cultuurhistorisch geënte renovatie van woningen in het Rotterdamse Vreewijk in schoonheid lijken te sterven. “Rijksmonumenten optrekken tot boven de huurgrens, daar was het hier nooit voor bedoeld”, aldus een bewoner van Vreewijk in het NRC van 22 april 2016.

Voor goed woningonderhoud heb je een lange adem nodig. In de jaren tachtig is menig volkswijk vernacheld door de goedkope onderhoudsmaatregelen. Variërend van snelle opknapbeurten met trespa tot vervanging van complete blokken met een soort Center Parcs-achtige architectuur waarvan je nu zegt: laten we dat als eerste slopen. Maar dit zijn juist de woningen die het technisch nog aardig doen. De paradox schuilt in de woningen die inmiddels een eeuw oud zijn. Ze zijn energetisch en bouwtechnisch een ramp. Maar aankondigingen van sloopplannen leiden steevast tot immens verzet dus zijn woningcorporaties op zoek naar een list om de woningen te vernieuwen zonder de architectuur geweld aan te doen.

Lees het hele opinieartikel op de website van AIR.

Tijdens de Open Monumentendagen gaf Teun in Vreewijk een lezing over de Tuindorpparadox.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *