De Tuindorpparadox

Leave a comment
Lezing / Open Monumentendag / Werk
Tuindorp 't Lansink in Hengelo, Woolderbeekweg

Welke toekomst gaan tuindorpen in Nederlandse steden tegemoet? De kleine woningen uit de jaren ’10 en ’20 van de twintigste eeuw vormen voor veel woningcorporaties een complex vraagstuk: zijn ze een nieuwe investering waard? Deze paradox vormde aanleiding voor een lezing in het kader van de Open Monumentendag 2016, het jaar dat Tuindorp Vreewijk 100 jaar bestaat.

Eenvoudige huisjes

Tuindorpen vormde een reactie op de geïndustrialiseerde steden van de 19e eeuw. Ze zijn als harmonisch geheel ontworpen met veel aandacht voor schone lucht, groen en de menselijke maat. De wijken kunnen op veel waardering van bewoners en kenners rekenen. De meest markante woningen in die wijken zijn inmiddels rijksmonument geworden. Maar tuindorpen zijn tegelijk ook gewone woonwijken met eenvoudige huisjes zoals er in de decennia ervoor én erna zoveel zijn gebouwd. Zijn we misschien een beetje te trots geworden op onze tuinstadjes?

Het Eindhovense Philipsdorp kreeg een stevige make-over tegen een behoorlijk hoge prijs. De 771 arbeiderswoningen kunnen echter wel weer decennia mee. In Nederlandse grootste tuindorp, het Rotterdamse Vreewijk, doet woningcorporatie Havensteder een poging tot cultuurhistorisch geënte renovatie van ruim 1300 woningen. Maar de prijs die daarvoor moet is moeilijk te verantwoorden ten opzichte van het herstel en onderhoud dat aan woningen in andere wijken besteed wordt. Verdient Vreewijk een ‘status aparte’ vanwege de bijzondere cultuurhistorische kwaliteiten van het tuindorp?

Vreewijk, Rotterdam

Vreewijk, Rotterdam

Vreewijk 100 jaar

In 2016 bestaat Tuindorp Vreewijk honderd jaar. De stichting ‘100 jaar Vreewijk’ initieert het hele jaar evenementen in Vreewijk, waaronder het symposium ‘Toekomst voor tuindorpen’ in april 2016 dat Architectuur Instituut Rotterdam (AIR) organiseerde. Voor de Rotterdamse Open Monumentendagen gaf Teun op 10 en 11 september 2016 in Tuindorp Vreewijk de lezing ‘De Tuindorpparadox’, een bewerking van het gelijknamige opinieartikel.

Bekijk hieronder de slideshow bij de lezing. Vragen of suggesties? Neem contact op.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *