Architectuurcafé Gerrit Rietveld

Leave a comment
Debat / Moderator / Werk
FaSade Architectuurcafé Gerrit Rietveld

Mag je een remake maken van een ontwerp van Gerrit Rietveld? Mag je er dan ook een eigentijdse slinger aan geven? Met vier kenners van Rietvelds architectuur-, interieur- en meubelontwerpen organiseerde architectuurcentrum FaSade een debat over Do’s, don’ts en dilemma’s van restauratie, renovatie en remake van Rietvelds beroemde ontwerpen.

Veel van Rietvelds ontwerpen dateren van ruim vijftig jaar geleden, sommige zelfs van 100 jaar geleden. Inmiddels zijn met regelmaat reparaties, renovaties en restauraties noodzakelijk van zijn meubels, gebouwen en andere ontwerpen. Om goedkoop te kunnen bouwen werkte Rietveld regelmatig met materialen die de tand des tijds niet altijd hebben doorstaan of die inmiddels niet meer beschikbaar zijn.

Rietvelds vormgeving was abstract voor zijn tijd en vroeg om technieken die toen nog niet voorhanden waren. Hoe restaureer je een monument met de materialen en technieken van nu? En met welke dilemma’s krijg je te maken? Ook zijn er nogal wat ontwerpen van Rietveld die nooit gerealiseerd zijn of waarvan slechts een enkel exemplaar bestaat. Mag je een ontwerp in de huidige tijd opnieuw of voor het eerst het licht laten zien?

Teun leidde de discussie in het architectuurcafé over de ‘Do’s, don’ts en dilemma’s’ van restauratie, renovatie en remake. Sprekers waren Titus Darley van Spectrum en Rietveld Originals, bekend als maker van remakes van meerdere Rietveldstoelen; Jurjen Creman, Atelier Jurjen Creman, restaurator van onder meer de in de tentoonstelling ‘De Stijl voorbij.’ getoonde perskamer van UNESCO; Wessel de Jonge, ‘herbestemmingsarchitect’ van onder meer Zonnestraal van Duiker in Hilversum en Rietvelds Biënnalepaviljoen in Venetië en medeoprichter van Docomomo International en Ludo van Halem, conservator 20e eeuwse kunst van het Rijksmuseum.

Lees het verslag van het debat terug door Johanna van der Werf, de initiatiefnemer van het FaSade architectuurcafé.

FaSade Architectuurcafé Gerrit Rietveld

FaSade Architectuurcafé Gerrit Rietveld

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.