Atelier ZZ: het Friese veenweidegebied

Leave a comment
Architectuur Lokaal / Onderzoek / Werk
AtelierZZ_Fries veenweidegebied

Vanuit Atelier ZZ (omgedoopt tot MijnOmgevingsvisie.nl) hebben onderzoekers/ontwerpers Mike Emmerik, Stef Bogaerds, Marleen van Dongen en Teun van den Ende het Friese veenweidegebied aan een test onderworpen. In 2018 zal in dit gebied het ruimtelijk beleid aan de hand van de Omgevingswet gestalte krijgen. Net als in de rest van Nederland.

Vooruit kijkend naar de veranderingen die de wet met zich mee zal brengen, onderzocht Atelier ZZ de rol van het ontwerp. In het Friese veenweidegebied staat de totstandkoming van ruimtelijk beleid veraf van het RO-beleid op nationaal niveau. Sinds de ActieAgenda Architectuur en Ruimtelijk Ontwerp (AAARO, 2012) stelt het rijk zich in toenemende mate faciliterend in de richting van lokale overheden en andere partijen die ruimtelijk beleid maken en beïnvloeden.

Teun is co-auteur van het Rapport Ontwikkel/Ontwerpteam van Atelier ZZ. Cilly Jansen (Architectuur Lokaal) en Wouter Vanstiphout (Crimson Architectural Historians) begeleidden het onderzoek. Het eindrapport is november 2014 gepresenteerd op het congres Hitte in de Delta in Amsterdam. Daar ging ook de korte film ‘Dilemma’s in het veen’ in première. De bodemdaling in het Friese veenweidegebied is in de film door regisseur Victor Vroegeindewij in beeld gebracht op basis van het onderzoek van Atelier ZZ.

Dilemma’s in het Veen from Victor Vroegindeweij on Vimeo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.