Aankomststad Rotterdam-Zuid

Leave a comment
Lezing / Moderator / Werk
Rechthuislaan_Rotterdam

Het begrip ‘aankomststad’ introduceerde Doug Saunders in 2011 met zijn invloedrijke boek Arrival city. Op de schaal van ons land is Rotterdam-Zuid een typische aankomststad. Het stadsdeel is het resultaat van de ontwikkeling van de havenindustrie en de woningbouwopgave die daaruit is voortgekomen met beroemde wijken als de Kiefhoek, Vreewijk en Pendrecht.

Rotterdam-Zuid is een product van grootschalige programma’s van volkshuisvesting van voor en na WOII. Het stadsdeel telt tegenwoordig 200.000 inwoners en is daarmee de zevende stad van Nederland. De bevolking is divers van achtergrond en is bovendien continu in verandering. Om de woningen te laten meegroeien met de woonwensen van de veranderende bevolking, is er een forse opgave op het grensvlak van architectuur en stedenbouw.

Teun programmeerde de dubbellezing ‘Aankomststad Rotterdam-Zuid’ in Verhalenhuis Belvedère in opdracht van Architecture Institute Rotterdam (AIR) en de stichting Rotterdamse Open Monumentendagen. Hoogleraar stadsgeschiedenis Paul van de Laar (Erasmus Universiteit Rotterdam) duidde de betekenis van het begrip migratie voor Rotterdam terwijl architect en stedenbouwkundige Endry van Velzen (De Nijl Architecten) zijn blik op de vernieuwing van de woonwijken van Rotterdam-Zuid gaf.

plattegrond Katendrecht 1933

plattegrond Katendrecht 1933

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.