Vervoersarmoede: wat is het en wat doet Rotterdam eraan?

Leave a comment
Blog / Vers Beton

Je zou als werkzoekende maar de ideale baan vinden, maar je nieuwe werkadres niet kunnen bereiken. Of aan een kind moeten uitleggen dat het jaarlijkse schooluitje niet doorgaat vanwege de kosten voor de bus. Vervoer kost geld, en als je arm bent kan je wereld opeens akelig klein zijn. Daarom: vervoersarmoede, wat doen we eraan?

Dankzij een aantal recente onderzoeken weten we dat vervoersarmoede de ontwikkelingskansen van Rotterdammers ernstig belemmert. Door een opeenstapeling van factoren zit vooral Rotterdam-Zuid met een serieus probleem opgezadeld. Bedrijven, maatschappelijke initiatieven en ontwerpers dragen oplossingen aan maar hebben daar de gemeente hard bij nodig.
Vervoersarmoede is op de kaart gezet door planoloog en verkeersdeskundige Karel Martens van de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij becijferde dat 5 tot 10% van de Nederlandse bevolking onvoldoende toegang heeft tot vervoer. Zijn stelling: je moet verkeer en vervoer baseren op rechtvaardigheid en niet alleen het recht van degene met de grootste economische belangen laten gelden.

Lees het hele artikel op Vers Beton.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.