Made by Holland gaat Paleis Soestdijk ontwikkelen

Leave a comment
Blauwe Kamer / Blog
Visualisatie Paleis Soestdijk door Made by Holland

Op 8 juni 2017 maakte demissionair minister Plasterk bekend dat het team ‘Made by Holland’ het voormalige Paleis Soestdijk en zijn landgoed mag gaan exploiteren. Het consortium ‘Made by Holland’ was met €1,7 miljoen de hoogste bieder van de drie inzendingen. 

Teun hield voor Blauwe Kamer, tijdschrift voor landschapsarchitectuur en stedebouw, de drie inzendingen tegen het licht.

In 2015 besloot minister Blok van Wonen en Rijksdienst Paleis Soestijk in de verkoop te doen. Daarmee wilde de minister zijn handen aftrekken van het object dat volgens een raming uit 2010 voor ruim 100 miljoen euro gerestaureerd zou moeten worden – waarvan 65 miljoen voor het paleis. In plaats daarvan riep Blok geïnteresseerde partijen op plannen in te sturen voor de toekomst van Soestdijk.

De herontwikkeling van Soestdijk is een bijzondere ‘rode’ en een forse ‘groene’ opgave. Het paleis en de 25 eveneens monumentale bijgebouwen beslaan in totaal 27.000 vierkante meter bruto vloeroppervlak. Het landgoed bestaat naast de uitgestrekte Zochertuin achter het paleis voornamelijk uit bos. De Amsterdamsestraatweg vormt de hoofdentree van het gebied en ligt als een barrière tussen het Baarnse bos en het landgoed Paleis Soestdijk. Aan de overzijde van het paleis liggen koninklijke stallen, personeelswoningen en een manege die bij het paleis hoorden. In de marechausseekazerne, een cluster van gebouwen verstopt in het bos, huisde vroeger de beveiliging. Het ministerie van Defensie houdt dit terrein nog in gebruik tot 2020 maar de herbestemming ervan is wel onderdeel van de uitvraag.

Lees het artikel op Blauwe Kamer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *