Over ranglijstjes, erfgoedlabels en trots

Leave a comment
Blog / Platform VOER
Galerijflat als erfgoed. Illustratie Govert van der Heijden - Govart.nl

Over ranglijstjes, erfgoedlabels en trots

Volgens hoogleraar Gert-Jan Hospers bieden ranglijstjes een foutief beeld van plekken en waarom je er wel of niet zou willen wonen. Hospers schreef er een boek over: ‘Geografie en gevoel: wat plekken met ons doen’.

Krachtwijken, valley’s, krimpregio’s, groeikernen… om te komen tot indelingen welke plekken ‘het beter doen’ dan andere maken overheden gebruik van datasets. Om bijvoorbeeld te meten wat zorgt voor een gunstig woonklimaat, is er door de Atlas voor Nederlandse gemeenten is een lijst indicatoren opgesteld. Daarin zijn o.a. ‘nabijheid Noordzeekust’ of ‘vooroorlogse woningen als percentage van de woningvoorraad’ als graadmeters van woonaantrekkelijkheid gekozen. Meten is weten, zou je zeggen. Maar kan je op een dergelijke manier ‘uitrekenen’ welke plekken aantrekkelijk zijn en welke niet? Hoeveel waarde moeten we eigenlijk hechten aan de uitkomsten?

Plekken reduceren tot scores en ranglijstjes verpest de manier waarop we plekken beleven, stelt u in uw boek. Wat betekent dat voor toerisme, moeten we de ‘must see’-lijstjes in stedengidsen vergeten?

“Er is een belangrijk onderscheid tussen bezoekers en bewoners. Voor bezoekers zijn lijstjes van attracties in een stad prima – ze pakken hun reisgids, gaan er naartoe en maken er foto’s van. Het is heel wat anders als je een woonplek een cijfer gaat geven. Daarmee zet je bewoners weg. Stel, de gemeente waar je met veel plezier woont eindigt onderaan een lijstje. Je krijgt als het ware te horen dat je helemaal niet gelukkig mag zijn op die plek. Dat zet natuurlijk kwaad bloed. We ontlenen in ons land veel te veel aan getallen, statistieken en lijstjes. Dat levert een te beperkte blik op. Woonplekken zou je niet moeten reduceren tot een getal, daarmee geef je een verkeerd signaal af. Geografie gaat over gevoel.”

Lees het volledige interview op Platform VOER

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.